Tiparul offset, apărut cu mult timp în urmă, reprezintă cea mai răspândită metoda de imprimare, în care suportul final nu este imprimat direct de pe placa tipografică, transferul fiind intermediat de un cilindru care primeşte cerneala de pe placă şi o transferă pe hârtie. Această metodă este folosită în general pentru volume mari de tipar.
În cazul tiparului offset, durata pregătirii pentru tiparire este mai mare, deoarece necesită operaţiuni adiţionale ca: realizarea filmelor şi a matriţelor (plăcilor), curăţarea şi calibrarea presei faţă de tiparul digital unde imprimarea se face în timp foarte scurt, nefiind necesare pregătiri suplimentare.
Toate materialele tipărite au nevoie de finisare, fie că este o simplă tăiere sau îndoire (fălţuire) sau adunare, capsare, coasere, plastifiere, lăcuire offset, UV sau selectivă. Sunt foarte multe operaţiuni ce pot fi efectuate în tipografie, în secţia legătorie, ce fac ca produsul final să se ridice la standardele cerute.
Avantaje
Avantajele unei tipografii offset faţă de o tipografie digitală (căci comparaţia nu poate fi făcută cu alte modalităţi de imprimare): costurile se reduc substanţial odată cu creşterea tirajului, se poate tipări în formate mari (70x100 cm), se pot folosi uşor culori spot şi PANTONE.
Ce materiale se pot imprima?
Gama de materiale şi suporturi pentru printare digitală este extrem de variată, incluzând hârtii şi cartoane standard de diverse gramaje şi hârtii şi cartoane speciale cu diferite texturi şi culori, folii PVC, autocolante, folii transparente.
Ce obiecte pot fi personalizate?
Tiparul offset are o gamă largă de produse: cărţi de vizită, afişe, flyere, pliante, cataloage, mape de prezentare, agende personalizate, notes, calendare de birou sau de perete, inserturi, cărţi şi reviste, felicitări şi invitaţii, meniuri restaurant, legitimaţii şi ecusoane, stickere etc. Produsele sunt mult mai multe decât le putem enumera.
Limitări tehnologice
Limitările tehnologice ale tiparului offset sunt date de costurile mari de tipărire, pentru tiraje mici sau cu date variabile.
Ce trebuie avut în vedere
Crearea plăcilor tipografice şi alte operaţiuni manuale consumatoare de timp cum ar fi calibrarea culorilor şi a presei offset fac ca tiparul offset să nu poată fi folosit în condiţii expres.
Cantităţi recomandate (cantitatea minimă de comandă)
Costurile se reduc substanţial odată cu creşterea tirajului, de aceea cantitatea minimă recomandată este de ordinul miilor (în funcţie de tipul lucrării 500-1000 de exemplare fiind cantitatea la care costul tiparului offset scade sub costul tiparului digital).
Timpul minim necesar de execuţie
Datorită multitudinii operaţiunilor ce sunt necesare pentru pornirea maşinii de tipar (crearea plăcilor tipografice, calibrarea culorilor, mentenanţa maşinii de tipar etc.), timpul necesar este de o zi-două (şi în funcţie de încărcarea cu lucrări a maşinilor).
Alternative
• Tipar digital
• Print UV
• Print de mari dimensiuni