Personalizarea materialelor promoţionale poate fi făcută şi prin gravură, o metodă deosebit de complexă şi delicată, oferind durabilitate în timp şi acurateţe lucrărilor. Gravura este o procedură specială de inscripţionare a obiectelor din metal, lemn, plastic, sticlă, ceramică ce presupune "zgârierea" stratului materialului cu ajutorul unor utilaje. În funcţie de aceste utilaje, gravura ce o putem realiza este de trei feluri:
∙ Gravura laser presupune folosirea unui utilaj ce lucrează cu un fascicul de lumină (în cazul laserului YAG) sau a unui fascicul de gaz (în cazul laserului CO2). Ambele utilaje "ard" un strat superior al materialului şi imprimă - cu ajutorul unui software - grafica dorită. Fiecare dintre cele două tipuri de laser are aplicabilitatea lui.
Laserul YAG se foloseşte pe metal, dar şi pe plastic sau lemn. Rezultatul va fi un "tatuaj" pe material de culoare neagră. Metalul poate fi gravat în mai multe moduri:
Una dintre ele este gravura direct pe suprafaţa elementului şi în funcţie de tipul de metal aspectul său este modificat (doar cu laserul YAG).
Pe metalele vopsite sau eloxate stratul de vop-sea va fi îndepărtat, iar culoarea metalului va fi dezvăluită (auriu sau argintiu).
∙ Gravura laser care utilizează un fascicul laser realizat cu gazul CO2 dintr-un tub de sticlă, este dedicată în special materialelor non-metalice şi este aplicat cu succes pe acril, lemn, plastic, piele şi materiale organice (fructe). Rezultatul gravurii este influenţat în mod direct de materialul gravat. De exemplu, lemnul devine maro închis, carbonizându-se la suprafaţă mai mult sau mai puţin, în funcţie de puterea laserului aplicată suprafeţei, dar şi de timpul de gravare.
Avantaje
Imprimarea prin gravură are un aspect elegant, de lux, arată foarte bine pe metal, sticlă, marmură, este extrem de detaliată. Gravura nu se degradează în timp. De asemenea, este ecologică, nefolosind substanţe chimice în procesul de gravare.
Ce materiale se pot imprima?
Cu ajutorul celor trei tehnologii (laserul YAG, laserul CO2, routerul CNC) poate fi gravată aproape toată gama de materiale: metal, aluminiu (culoarea siglei este întotdeauna de culoare albă), lemn (este un produs natural, astfel că nu toate gravurile vor fi la fel), sticlă (de cele mai multe ori aceste gravuri vor fi de culoare albă), polar fleece (gravurile vor fi un pic mai închise decât materialul nepersonalizat), pâslă, piele, piele sintetică (poliuretan - PU), materiale acrilice, unele materiale plastice, carton.
Ce obiecte pot fi personalizate?
Gama obiectelor ce se pot grava este extrem de mare. Practic, toate obiectele create din materialele enumerate mai sus pot fi gravate printr-una dintre metodele descrise mai sus.
Suporturi de cărţi de vizită din metal (medalii, plachete, indicatoare), aluminiu sau piele, brelocuri din orice material, pixuri, stilouri, USB-uri metalice, ceasuri de mână, de birou sau de perete, articole din sticlă: pahare, sticle, scrumiere, trofee, unele tipuri de căni ceramice, articole din acril (plexiglass) etc.
Limitări tehnologice
Culoarea gravurii este determinată de materialul ce se gravează. Dimensiunea de imprimare este limitată pe produsele de promovare ce sunt cilindrice sau sferice. Timpul de producţie şi costurile per bucată rămân constante indiferent de tiraj, depinzând de suprafaţa acoperită, de existenţa unor şabloane ce trebuie fabricate, de necesitatea unui pre-tratament pentru tipul de material din care este fabricat produsul. Complexitatea graficii, precum şi dimensiunea acesteia determină timpul de producţie care poate fi destul de mare în comparaţie cu alte procedee de inscripţionare.
Ce trebuie avut în vedere
Este obligatoriu ca toate materialele să fie testate înainte de a se personaliza. Anumite produse ce nu sunt plate necesită un şablon în care trebuie să fie aşezate, ceea ce poate creşte costul de imprimare. Cu cât este mai complex logo-ul sau mai mare suprafaţa de gravare, cu atât este mai mare timpul de producţie.
Cantităţi recomandate (cantitatea minimă de comandă)
Cantitatea minimă ce se poate executa este de un exemplar, putându-se executa serii cu grafică variabilă, neexistând un cost suplimentar pentru aceasta. De asemenea, se pot produce şi obiecte cu ordin de mărime de nivelul miilor.
Timpul minim necesar de execuţie
În funcţie de complexitatea graficii şi a tirajului este posibilă imprimarea în condiţii expres, în câteva minute produsul personalizat fiind gata. Pentru tiraje mari, timpul necesar poate ajunge şi la o zi-două.
Alternative
• Transfer serigrafic
• Transfer termic digital
• Tampografie
• Print UV
• Sublimare